Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ο «εκσυγχρονισμός» της παραπαιδείας


Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία την είδηση για την ύπαρξη μια ιστοσελίδας στα γαλλικά, με τον τίτλο- δίνουμε τη μετάφραση -«κάνε τις ασκήσεις μου». Αφού κάναμε μια μικρή έρευνα ανακαλύψαμε τα εξής:
Πρόκειται για ένα site που κάνει τις ασκήσεις στη θέση των μαθητών εννοείται επί πληρωμή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια άσκηση μαθηματικών με τρεις ερωτήσεις κοστίζει 5 ευρώ, ενώ μια εργασία που συνοδεύεται από PowerPoint μόλις 80 ευρώ.
Η αμοιβή των καθηγητών –πρόκειται για φοιτητές σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως θα λέγαμε με όρους του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος – κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 ευρώ την ώρα.
Το ενδιαφέρον στην πρωτότυπη αυτή είδηση είναι ότι η ζωή του ιντερνετικού αυτού φροντιστηρίου ήταν διάρκειας μιας μέρας. Οι διαμαρτυρίες διαφορετικών φορέων, γονείς, συνδικάτα καθηγητών ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός παιδείας πήρε θέση κατά αυτής της ιδέας, άσκησαν πίεση και υποχρέωσαν τους εμπνευστές του site να το κλείσουν.
Πιστεύουμε ότι η είδηση μας αφορά για δυο λόγους. Πρώτον για την ουσία της καινοτομίας και για το πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία των κλασικών μέχρι τώρα τρόπων εμπορευματοποίησης της γνώσης, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, που απαιτούν τη φυσική παρουσία μαθητή και καθηγητή και δεύτερον για την άμεση αντίδραση της κοινωνίας η οποία γρήγορα και συντονισμένα απέρριψε μια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» της λογικής "όλα πωλούνται όλα αγοράζονται".

7 σχόλια:

  1. Καλορίζικη και στις αναρτήσεις!!! Πολύ ενδιαφέρουσα η είδηση. Φαντάζεσαι τι "ψωμί" θα είχε στην Ελλάδα μια παρόμοια δραστηριότητα; Μη δίνεις ιδέες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειρήνη, ευχαριστώ για την υποδοχή και την άμεση απάντηση.
    Όσο για τα αντανακλαστικά της δικής μας κοινωνίας σε παρόμοια περίπτωση,είναι προτιμότερο να μην το συζητάμε. Θα χρειαζόμασταν "χρόνια και χρόνια" για να αποφασίσουμε για τους τρόπυς αντίδρασης. Η είδηση μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και για την ταχύτητα των αντιδράσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας το δούμε από τη θετική πλευρά: κανένα άγχος για διόρθωμα και καλούς βαθμούς-έτοιμα όλα από έμπειρους καθηγητές του διαδικτύου. Κι εμείς ελεύθεροι, επιτέλους, να κάνουμε το μάθημα που θέλουμε "χασομερώντας" εκεί που νιώθουμε πως βρίσκεται το νόημα της γνώσης. Ονειρεύομαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάνια, ενδιαφέρουσα η ανάγνωση- ερμηνεία της είδησης που κάνεις.Μου αρέσει το όνειρο της ελεύθερης επιλογής, αλλά μου μοιάζει απίθανο να έχουμε σ'αυτού του τύπου το σχολλείο το δικαίωμα να " χασομερήσουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι δεν πήγε καλά και το σχόλιο της Μάνιας Χρίστη και το σχόλιο της Ελένης Κυριμκύρογλου εμφανίζονται με το δικό μου όνομα..όχι δεν γράφω και απαντάω μόνη μου. Αλλά μπλέξαν οι λογαριασμοί μας. Θα συνηθίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, πρώτα να δηλώσω πως λέγομαι Διονύσης Μάνεσης και όχι Ειρήνη Λιβανού. Είναι κρίμα να χρεώνεται η καλή μας φίλη τις ανοησίες μου...
    Δεύτερον, αποκλείεται το copyright να είναι των γάλλων. Εκτός κι αν έχουν μετεκπαιδευτεί στην Ελλάδα.
    Τρίτον:Θυμόσαστε την παλιά διαφήμιση "σπίτι πλένει η eskimo-eskimo-eskimo..Δεν είναι κι άσχημο (άσχημο-άσχημο..)

    Με συγχωρείτε για την ελαφριά διάθεση. Μάλλον το άγχος για την εκδήλωση του Ρίτσου θα 'ναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διονύση, γειά χαρά. Εγώ είμαι η Ελένη Κυριμκύρογλου για να συνεχίσουμε την πλάκα της ατυχίας μας με τις ταυτότητες μας.
    Πάντως οι Γάλλοι κατάφεραν να γίνουν είδηση σε μια μόνο ημέρα.
    Όσο για το άγχος για την εκδήλωση, είναι προτιμότερο να εκτονώνεται μέσω του Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή