Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τεχνολογικό μέντιουμ κοινωνικών κρίσεων;

Υπερυπολογιστής μέντιουμ

«Μεγάλα κοινωνικά γεγονότα θα προβλέπει στο μέλλον κομπιούτερ που θα τροφοδοτείται με "στοιχεία" από μπλογκ και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. "Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", λέει ο Τόμας Μαλόουν, διευθυντής του Κέντρου Συλλογικής Ευφυΐας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). "Εχουμε στη διάθεσή μας μια ολόκληρη σειρά από λεπτομερέστατα και πλουσιότατα δεδομένα, καθώς και αλγόριθμους που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για προβλέψεις. Καθίσταται έτσι δυνατό ένα είδος πρόβλεψης που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να υπάρξει". Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτές οι αποθήκες δεδομένων θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά κοινωνιολογικούς νόμους της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θα τους καταστήσουν ικανούς να προβλέπουν πολιτικές κρίσεις, επαναστάσεις και άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, όπως οι φυσικοί και οι χημικοί μπορούν να προβλέπουν φυσικά φαινόμενα».

Ο JOHN MARKOFF από «ΤΑ ΝΕΑ» / «ΤΗΕ NEW YORK TIMES»

Η είδηση μου φάνηκε τρομαχτική γι'αυτό και την αντέγραψα: η τεχνολογία εκτός του ότι τείνει να καταργήσει το βιβλίο αναγκάζοντάς μας να το "ξαναεφεύρουμε" ως γκάτζετ (στο βιντεάκι της προηγούμενης ανάρτησης) φαίνεται τώρα νά'χει βάλει στόχο να προβλέψει με αλγόριθμους την πολιτική συμπεριφορά και τις συνεπαγόμενες κοινωνικές τάσεις και κρίσεις. Ένα πρωτότυπο τεχνολογικό φακέλωμα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς "μελέτης των κοινωνιολογικών νόμων" μπορεί κάλλιστα ν'αποβεί θαυμάσιο όπλο στα χέρια των επιδόξων καθοδηγητών της κοινής γνώμης και των πολιτικών κυριάρχων για να "προβλέψουν" άρα και ν'αποτρέψουν ή να κατευθύνουν όπου θέλουν τις κοινωνικές εξελίξεις.

Αν προσθέσουμε και την άλλη θαυμαστή ανακάλυψη των ημερών μας, το "χάπι αμνησίας", όπως το αποκάλεσαν τα ΜΜΕ, που βασισμένο στην αξιοποίηση της φυσικής πρωτείϊνης BDNF θα βοηθάει στη διαγραφή επώδυνων αναμνήσεων και ψυχικών τραυμάτων επεμβαίνοντας χημικά σε ό,τι κατά περίπτωση θα θεωρείται επικίνδυνο για την ψυχική ισορροπία του ατόμου, μπορούμε να πούμε πως έχουν βρεθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για το "Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο" του Χάξλεϋ σε συνδυασμό με το "Μεγάλο Αδελφό" στο "1984" του Όργουελ.

Ας ελπίσουμε πως "η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" (για να θυμηθούμε την πολύ καλή σχετική ταινία του Μισέλ Γκοντρί ) θα ανατρέπει πάντα τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς "για το καλό μας" επιβεβαιώνοντας πως ο άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω από μια νευροφυτική ρύθμιση και μια προβλέψιμη κοινωνιολογική περίπτωση.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βιβλίο vs DVD


Έστω και καθυστερημένα να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά. Πολλά τα προβλήματα που συνδέονται  με τη γενικότερη κατάσταση αλλά και με τα εκπαιδευτικά πράγματα. Φυσικά  και οι προβληματισμοί που γεννούν αυτά τα προβλήματα, αμέτρητοι στον αριθμό. Από που να ξεκινήσουμε...
Αφορμή για την επιλογή του θέματος " Βιβλίο vs DVD" ήταν το βίντεο που ακολουθεί. Δείτε το, και ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς να αποφασίσουμε , αν θα επιλέξουμε τα παιδιά μας να μάθουν γράμματα με τη βοήθεια του σχολικού εγχειριδίου ή του ηλεκρονικού τρόπου ή και τα δυο μαζί.