Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Οι πανάθλιοι τύραννοι

Επί ασπαλάθων

...."τον έδεσαν χειροπόδαρα" μας λέει
"τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι".
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
Ο Παμφύλιος Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος.
31 του Μάρτη 1971
Γιώργος Σεφέρης

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

4 σχόλια:

 1. Καίριο το αφιέρωμα Ειρήνη, γιατί η μνήμη δεν εκπίπτει. Και τι βαθύς ο λόγος του Σεφέρη, αισχυλικός. Και το δικό μας κακό βρήκε κι άλλους μετά, με κοινό σχεδόν πάντα υπαίτιο:

  Η κλήση με την επικεφαλίδα "Policia- Direccion de Seguridad" τού όριζε να παρουσιαστεί στις 10.30 στον Υπαστυνόμο Ραμόν Μοράλες, δωμάτιο 35, για έλεγχο νομιμοφροσύνης. Διεύθυνση δεν είχε, ούτε χρειαζόταν όμως. Ο καθένας ξέρει στην Αννουνσιασιόν, αλλά και σ' ολόκληρη τη Βολιγουάη, ότι η Ασφάλεια εδρύει(συμβολικά, λένε φαρμακεροί ψιθυριστές) στη γωνία της Πλάσα ντε λα Ρεβολουσιόν- πρώην Πλάσα ντε λα Λιμπερτάδ- και της Αβενίδα ντε λος Εστάδος Ουνίδος.
  Ρόδης Ρούφος, Ο Υποψήφιος.
  Από τα Δεκαοχτώ Κείμενα, Κέδρος 1970

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λέει κάπου ο Λειβαδίτης

  "Eίχαν αλλάξει οι καιροί, τώρα δε σκότωναν, σ' έδειχναν μόνο με το δάχτυλο, κι αυτό αρκούσε. Ύστερα, κάνοντας έναν κύκλο που όλο στένευε, σε πλησιάζανε σιγά σιγά, εσύ υποχωρούσες, στριμωχνόσουνα στον τοίχο, ώσπου, απελπισμένος, άνοιγες μόνος σου μια τρύπα να χωθείς.
  Kι όταν ο κύκλος διαλυόταν, στη θέση σου στεκόταν ένας άλλος, καθ' όλα αξιαγάπητος κύριος."

  Ας είμαστε, λοιπόν, σε εγρήγορση...
  Χρόνια πολλά!
  (ελίνα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιώργος Καρατζής
  Είναι αλήθεια πως πρέπει να επαγρυπνούμε και να θυμόμαστε, ιδιαίτερα στις μέρες μας που, όπως φαίνεται, η μνήμη έχει εξασθενήσει σε επικίνδυνο βαθμό.
  Χρόνια πολλά. Καλή αρχή και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελίνα μας,
  πόσο χαίρομαι που περνάς και μας χαιρετάς. Πόσο με συγκίνησαν τα λόγια του Λειβαδίτη, όταν μάλιστα έβαλα μπροστά μου εσένα να τα διαβάζουν με εκείνη τη χαρακτηριστική ευαισθησία και το πάθος της φωνής και της έκφρασής σου.
  Να 'σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή