Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Γίναμε είδηση!

Η "Ελευθεροτυπία" στο φύλλο της Παρασκευής 13/03/2009 ανακοινώνει την εκδήλωση που συνδιοργανώνει το σχολείο μας μέ το 6ο Λύκειο Καλλιθέας στο Μουσείο Μπενάκη.

"Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης στα χέρια bloggers"
Το 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο του Πειραιά ένωσαν τις δυνάμεις τους για την παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως». Συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη στην Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου)
Γ. Ρίτσος: 1909-1990.
Φέτος είναι η χρονιά του και, τουλάχιστον, κάποιοι τη γιορτάζουν. Είναι μαθητές, bloggers και αγαπούν την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Δύο σχολεία που διαθέτουν blogs, το 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, θα τιμήσουν τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Μ' αυτή την εκδήλωση επέλεξε να τιμήσει την Ημέρα Ποίησης (Σάββατο 21 του μήνα, 7 μ.μ.) το Μουσείο Μπενάκη στον χώρο της οδού Πειραιώς 138. Η πρόταση έγινε από τη δημοσιογράφο και μελετήτρια του έργου του Γιάννη Ρίτσου, Αγγελική Κώττη. Να θυμίσουμε ότι η χρονιά που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί επίσημα «Ετος Γιάννη Ρίτσου».Οι μαθητές των δύο σχολείων συναντήθηκαν πρώτα στο Διαδίκτυο και ύστερα από κοντά στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκέντρωσαν υλικό, το μελέτησαν και, τέλος, επέλεξαν ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD και ντοκιμαντέρ. Μέσα απ' αυτό το υλικό θα περάσουν η ζωή και το έργο του ποιητή: γέννηση στη Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, έρωτας και επανάσταση.Οι μαθητές ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, φτιάχνουν γκράφιτι, γυρίζουν βίντεο, οπτικοποιούν. Ολο αυτό μαζί γέννησε την παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως», που θα δοθεί στο Μουσείο Μπενάκη.Να θυμίσουμε, επίσης, ότι δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, κυκλοφορεί εκ νέου, η βιογραφία «Γιάννης Ρίτσος. Ενα σχεδίασμα βιογραφίας», με την υπογραφή της Αγγελικής Κώττη («Ελληνικά Γράμματα»). Ενα μεγάλο μέρος του υλικού του βιβλίου συγκεντρώθηκε όταν ο ποιητής βρισκόταν εν ζωή και βασίζεται σε δικές του αφηγήσεις. Η έκδοση παρακολουθεί όλη τη ζωή του Γιάννη Ρίτσου, από τη γέννησή του, την Πρωτομαγιά του 1909, ώς τον θάνατό του, στις 11 Νοεμβρίου 1990.
Β.Κ.Κ."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2009


6 σχόλια:

  1. Μακάρι τέτοια είδηση να γινόμαστε πιο συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σου κρύβω ότι η έκπληξη ήταν ευχάριστη όταν το πρωτοδιάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο παιδιά! Τέτοιες καλές ειδήσεις, να έχουμε κάθε μέρα! Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.

    Όσο ανθρώπινο κι αν είναι να χαμογελάμε (..κατά...έξω! ) όταν μας γράφουν οι εφημερίδες, άλλο τόσο ουσιαστικό είναι αυτό που τρεις μήνες τώρα κάναμε: να προχωράμε για να προχωράμε, να δημιουργούμε για να δημιουργούμε αλλά και για τη "γνωριμιά των ανθρώπων" και της ψυχής μας.
    Το πολύ θετικό είναι πως στη στάση των παιδιών δε διέκρινα σε καμία στιγμή κάποια έπαρση, ούτε... αέρα στα μυαλά τους. Κι αυτό μ' ευχαριστεί βαθιά. Όσο για την αναγνώριση, που έρχεται απ' έξω, κι αυτή, ως συνέπεια της δουλειάς και της προσφοράς τους, νομίζω πως τους αξίζει..
    ( Άντε, γιατί είναι ώρα να φεύγουμε για την πρόβα τώρα!..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυκλάμινο βουνού:
    Μας χρειάζονται οι ευχές και η ενθάρρυνση, γι' αυτό σε ευχαριστούμε.
    Διονύση,
    συμφωνώ μαζί σου· τώρα χρειάζεται...αέρας στα πανιά μας και μάλιστα ούριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας παιδιά! Καλή προσπάθεια...
    Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση, μα πάνω από όλα, να γουστάρετε εσείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή