Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Πριν 24 ώρες

Το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατάμεστο. Δεν υπάρχει άδεια θέση, οι διάδρομοι και αυτοί γεμάτοι. Μια εκδήλωση για το Ρίτσο την ημέρα της ποίησης από δυο σχολεία προσείλκυσε το ενδιαφέρον ή ενδεχομένως και την περιέργεια μερικών.
Τα φώτα χαμηλώνουν. Στην οθόνη προβάλλεται η εικόνα του Ρίτσου και ακούγεται η φωνή του, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης...
Καθώς εξελίσσεται η παράσταση, η συγκίνηση είναι έκδηλη στα μάτια των περισσότερων..κανείς δεν κρύβει τα δάκρυά του, όταν από μπροστά του περνάει η ζωή του ποιητή είτε ως εικόνα είτε ως λόγος. Η κορύφωση έρχεται την ώρα που η Σοφία διαβάζει ένα απόσπασμα από το "Γράμμα στο Ζολιό Κιουρί"που αναφέρεται στο Μανόλη Γλέζο, ο οποίος καλείται στη σκηνή και διαβάζει ένα απόσπασμα από την "Ανυπόταχτη πολιτεία". Το χειροκρότημα θερμό για τον ποιητή και τον αγωνιστή "της λευτεριάς και της ειρήνης". Ο Μανόλης Γλέζος μας επιφυλάσσει μια έκπληξη: διαβάζει ένα επίγραμμα που ο Ρίτσος έγραψε για τον εκτελεσμένο από τους Γερμανούς αδελφό του, Νίκο Γλέζο. Εδώ ο Μανόλης Γλέζος λυγίζει και δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του και μαζί του δακρύζει ο κόσμος που τον ακούει. Σε μια συμβολική κίνηση δίνει το ποίημα στους μαθητές. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του!!!
Είμαστε τυχεροί, πιστεύω, όσοι είμαστε στην αίθουσα χτες το βράδυ. Σ'ευχαριστούμε Μανόλη Γλέζο!!!
Στη συνέχεια μια άλλη "ομορφιά" μας περίμενε. Τα παιδιά του Γυμνασίου Χρυσοβίτσας μας έστειλαν ένα έργο τους - κέντημα. Τι υπομονή, τι ευαισθησία και τρυφερότητα..... Ευχαριστούμε εσάς και την καθηγήτριά σας


Η μουσική ξεσηκώνει..Σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια μαζί με τους μουσικούς και οι μνήμες σ' εμάς τους παλιότερους ξυπνάνε.

Οι ζωγράφοι κάνουν πίνακες στίχους του Ρίτσου.


Όταν πέφτουν οι τίτλοι του τέλους το χειροκρότημα είναι ζεστό και παρατεταμένο.



Χτες βράδυ τα παιδιά μὰς χάρισαν μοναδικές στιγμές. Μας ταξίδεψαν..
Σας ευχαριστούμε παιδιά μας. Μας κάνετε να ελπίζουμε σ' ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε περήφανοι για σας!

Ευχαριστούμε Σοφοκλή για τις φωτογραφίες σου.

14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους σας παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν εξαιρετικοί όλοι τους ..σας αξίζουν συγχαρητήρια !!!-->πολλάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα είπαμε, τα ξαναλέμε και θα τα ξαναπούμε: Κουρνιάσαμε στη συγκίνηση που τόσο άφθονη προκλήθηκε χτες. Κι εκεί μέσα συναντηθήκαμε τρυφερά. Δεν ήταν μόνο για σας, παιδιά, ιδιαίτερη μέρα. Ήταν, νομίζω, για όλους μας. Οπωσδήποτε για μένα πολύ. Δώρα, Δάφνη, Βασίλη, Παναγιώτη, Αλέξανδρε, Σοφία, την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά του Πειραιά,
    ευχαριστούμε πολύ-πολύ κι εσάς. Είστε όλοι σας "άπαιχτοι".
    Κάντε κάτι βρε παιδιά να βρεθούμε κι από κοντά.
    Το είπα στο Διονύση, το λέω και σε σας να κάνετε καμιά εκδρομούλα κατά τις χρυσόμυγες. Έχουμε κι εμείς τα καλά μας εδώ πάνω στα ψηλά βουνά για να σας δείξουμε. Άντε να δούμε.
    Φιλιά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσα χρόνια έχω παρευρεθεί στις περισσότερες εκδηλώσεις του 10ου Λυκείου Πειραιά, εκδηλώσεις όλων των χρωμάτων, όλων των θεμάτων, όλων των διαθέσεων. Εκδηλώσεις που πάντα προκάλεσαν έκπληξη στον ανυποψίαστο θεατή, άλλοτε γλυκιά, άλλοτε έξυπνη, άλλοτε ευαίσθητη ... Το Σάββατο το βράδυ ήσασταν μοναδικά υπέροχοι. Μας καθηλώσατε, μας κάνατε να δακρύσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί σας, μας κάνατε να ονειρευτούμε. Φωτογραφίζοντας την εκδήλωση παρακολουθούσα τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ενθυμούμε τα πολλά τελευταία χρόνια σε κάποια παράσταση, από αυτές που θέλουν να λέγονται επαγγελματικές, να δημιουργήθηκε τέτοιο ατμόσφαιρα.
    Για τα παιδιά βέβαια τι να πω. Καταπληκτικά, όμορφα, γλυκά, αισθαντικά, ευαίσθητα, δυνατά, αποφασισμένα, που χάρηκαν όλη αυτή την υπέροχη γιορτή στην οποία ήταν πρωταγωνιστές αλλά και θεατές συγχρόνως. Σας καμάρωσα. Να μας επιφυλάσσετε πάντα τέτοιες υπέροχες βραδιές. Θα περιμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την εμπειρία που μας προσφέρατε απλόχερα. Έξω, μόνο το ημερολόγιο υπενθύμιζε τον ερχομό της άνοιξης, γιατί η πραγματική άνοιξη βρισκόταν μέσα στο αμφιθέτρο του μουσείου Μπενάκη, όπου μία ομάδα παιδιών άφησε να χυθεί το μεθυστικό άρωμα της ποίησης.
    ΜΠΡΑΒΟ σας, γιατί βλέποντάς σας να αντιστέκεστε στη φτήνεια, την ευκολία και την από παντού θρυλούμενη ιδιώτευση, ξορκίζοντας το φάντασμα της παραίτησης, μας κάνατε να πιστέψουμε πως δεν έχουν όλα τελειώσει. Η έκπληξη για το απροσδόκητο αποτέλεσμα και την αρτιότητα του εγχειρήματος μεγάλη. Μα ακόμη πιο μεγάλη η συγκίνηση από μια πτήση με τα φτερά του ποιητικού λόγουστην μέσα στην καρδιά ενός κόσμου, όπου μόνον εκεί ο άνθρωπος υπάρχει αληθινά ως τέτοιος. Και αυτός είναι ο κόσμος του "εμείς". Ένα "εμείς" που μας το ξαναθυμίσατε τόσο εσείς, όσο και ο συγκλονιστικά ανθρώπινος Μανώλης Γλέζος, χωρίς το στίγμα της ενοχής και του παρωχημένου. Αυτό είναι το ποιητικό σύμπαν του Ρίτσου, μία πορεία στην οποία ο άνθρωπος καλείται να ανακαλύψει τον Ανθρωπο που κρύβεται μέσα του, ή αλλιώς πώς θα μπορέσουμε να δρασκελίσουμε το χαντάκι που χωρίζει το ζώο από τον άνθρωπο. Αλλά αυτό είναι και το έργο του δασκάλου. Ένα μάθημα που μας το προσφέρατε απλόχερα. Σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές. Μπράβο στα παιδιά! Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ευχαριστώ κι εγώ, παιδιά του πειραιά, τι άλλο...
    ελπίζω να ξαναβρεθούμε
    ελένη, ειρήνη, μάνια, μάγδα, ελπίζω να ξαναβρεθούμε
    (ελίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. στο Βασίλη που του εύχομαι να αναζητά και να ανακαλύπτει τα «πρόσωπα» του Ρίτσου και όλων των ανθρώπων,
    στη Σοφία που πίστεψε σε ένα ζωντανό - και όχι βαρετό και επετειακό αφιέρωμα -
    στον Αλέξανδρο που «εισέβαλε» δυναμικά στην αίθουσα με τον πρώτο στίχο του αφιερώματος και έδωσε το «στίγμα» της εκδήλωσης,
    στον Παναγιώτη που μας γέμισε τον ουρανό με ποιήματα,
    στη Δώρα που τραγούδησε και μας ταξίδεψε,
    στη Δάφνη που πίστεψε στην κιθάρα της ,
    στο Δημήτρη και τον Κώστα που με τα χρώματά τους έκαναν την ποίηση του Ρίτσου μέρος της καθημερινής ζωής του σχολείου τους,
    στο Νίκο που η φωνή του ακούστηκε τόσο όμορφα μέσα στην αίθουσα –κι ήταν σαν να τον είχαμε μπροστά μας-
    στην Εύα που διασταύρωσε τους στίχους της Σονάτας με σιδηροδρομικές γραμμές, τρένα και αυτοκίνητα –υπό βροχή!-
    ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ
    ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    Λίλα Τζέτζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Μας δίνετε θάρρος και κουράγιο να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.
    Σοφοκλή
    τι τρυφερά που μιλάς για μας! Οφείλουμε όμως και σ'εσάς τους δικούς μας ανθρώπους ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας αντέξατε και μας στηρίξατε αυτό το διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια ζεστη βραδιά γεμάτη συναισθήματα, με ρυθμό που καθήλωνε. Γνωρίσαμε τον ποιητή αλλά και τον άνθρωπο Γ. Ρίτσο και ταξιδέψαμε για δύο ώρες σε μία γειτονιά του κόσμου ζεστή, γεμάτη ανθρωπιά. Θυμήθηκα πολλές βραδιές παρέα με τα τραγούδια που αγαπήσαμε.
    Συγχαρητήρια στα παιδιά για την τεράστια προσπάθεια και το αποτέλεσμα που μας έδωσαν. Συγχαρητήρια στους φύση και θέση δασκάλους τους για την καθοδήγησή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηλία,
    Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, χαιρόμαστε που το σχολείο μας συμμετείχε σε μια παράσταση που προκάλεσε όλα αυτά τα συναισθήματα που και συ ένιωσες. Σ'ευχαριστούμε επίσης μια και ως διευθυντής του σχολείου μας ενθάρρυνες την προσπάθειά μας και τη στήριξες όπου χρειάστηκε. Μακάρι να ήσουν κι εσύ, όπως σε προηγούμενες εκδηλώσεις, ανάμεσα στην ομάδα μας. Είμαι σίγουρη ότι θα το απολάμβανες. Θα χαιρόσουν το πάθος των παιδιών, την προσπάθειά τους, τη φρεσκάδα τους... Ίσως σε μια άλλη πολιτιστική συνάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολα ήταν εξαιρετικά!Συγκινηθήκαμε και χαρήκαμε όπως τα παιδιά.Σύγχαρητήρια σε όλους σας.ΑΡΕΤΉ

    ΑπάντησηΔιαγραφή