Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ημέρα της γης


Τι είναι η Ώρα της Γης
Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.
Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.





6 σχόλια:

  1. Ρε παιδιά, μήπως πρέπει να συνεργαστούμε και στα ιστολόγια, να μην κουραζόμαστε κάνοντας διπλές και τριπλές αναρτήσεις; Είπαμε, αδελφά σχολεία, αλλά οι καχύποπτοι θα φαντάζονται συνωμοσίες και ίντριγκες βλέποντας τις ( κοινής θεματολογίας) αναρτήσεις μας.
    Ωραία. Θα τα σβήσουμε τα φώτα και τις συσκευές. Και μη δω πως κάνει κανείς σχόλια στον απαγορευμένο χρόνο μέσα, παρακαλώ! :-)

    Καλησπέρες. Θα τα πούμε στη ...λειτουργία της Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση, δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες; Εξάλλου γι' αυτό μπορέσαμε και συνεργαστήκαμε.
    Και βέβαια Θα σβήσουμε τα φώτα και τις συσκευές μας. Σπεύσατε όλοι να προμηθευτείτε κεράκια.
    Σας περιμένουμε με πολλή χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.Ας τα σβήσουμε λοιπόν τα φώτα!!!

    2. Από τεχνογνωσία πάντως, βλέπω, αλματώδης η πρόοδος (βιντεάκια, ιστολόγια...)!Μπράβο, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ό,τι μπορώ κάνω, Λίλα, αλλά ακόμα έχω πολύ δρόμο. Τώρα που φύγανε οι πολλές φούριες είπα να το τακτοποιήσω λίγο για να μπορούμε ευκολότερα να επικοινωνούμε με τους φίλους bloggers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήσιμος ο συμβολισμός της εκστρατείας η Ώρα της Γης.Σκέφτηκα ότι έχουν επίσης ενδιαφέρον οι πρακτικές συμβουλές της εφημερίδας "Καθημερινή", γι΄αυτό τις παραθέτω συνοπτικά για να τις συγκρατήσουμε ίσως ευκολότερα.

    Με διπλά τζάμια μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατά 10%
    ...και 18 ακόμα τρικ εξοικονόμησης για κάθε μέρα
    Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

    Hμερομηνία : 13-03-09 "Καθημερινή"





    Η Ωρα της Γης είναι μια καλή αφορμή για να καθιερώσουμε καθημερινά μερικές απλές κινήσεις για λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


    1. Μονώστε σωστά το σπίτι σας.
    2. Δώστε «χρώμα» φωτεινό στο σπίτι σας.
    3. Προτιμήστε ανεμιστήρα και σβήστε το κλιματιστικό, όταν δεν είναι απαραίτητο.
    4. Αντικαταστήστε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης.
    5. Κλείνετε από τον κεντρικό διακόπτη όλες τις ηλεκτρικές συσκευές
    6. Μην αφήνετε τους φορτιστές συσκευών στην
    7. Επιλέξτε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α), όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές.
    8. Συντηρείτε συστηματικά το λέβητα του σπιτιού σας
    9. Μη θερμαίνετε το σπίτι περισσότερο απ' ό,τι πρέπει.
    10. Αερίστε το σπίτι ανοίγοντας τα παράθυρα -με κλειστό το καλοριφέρ.
    11. Προτιμήστε φορητό υπολογιστή με επίπεδη οθόνη.
    12. Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
    13. Ξεχάστε την πρόπλυση,
    14. Επιλέξτε μια «δροσερή θέση» για το ψυγείο.
    15. Προτιμήστε το τσουκάλι και όχι οποιοδήποτε κατεψυγμένο πιάτο.
    16. Αποφύγετε το βράσιμο νερού στο μάτι.
    17. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα βάζοντάς τα στη συντήρηση
    18. Αγοράστε μαγειρικά σκεύη που να εφαρμόζουν απόλυτα στα μάτια της κουζίνας.
    19. Πίνετε νερό από τη βρύση. Για να βελτιώσετε τη γεύση και την ποιότητά του, τοποθετήστε φίλτρο. Αποφύγετε ωστόσο το εμφιαλωμένο νερό. Κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης εκλύονται χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές, Έλένη, και μακάρι να θυμόμαστε τον πλανήτη κάθε μέρα και κάθε ώρα και όχι μόνο επετειακά. Έστω, όμως και έτσι, σήμερα ας σβήσουμε τα φώτα και τις συσκευές μας για μια ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή