Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Νικηφόρος Βρεττάκος

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ποιητής (1912-1991), που διακρίνεται για τον βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Για την ποίηση και το έργο του "Λειτουργία κάτω από την ακρόπολη" δηλώνει σε συνέντευξή του, το 1981 τα εξής:
Στο ερώτημα τι είναι ποίηση απαντά: Οι διαδικασίες που προηγούνται της ποιητικής έκφρασης κρύβουν και κάποιο μυστήριο θα έλεγα γιατί συντελούνται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Εκεί συναντώνται η λογική και το συναίσθημα και γεννούν το άνθος αυτό του λόγου που δεν πεθαίνει ποτέ.

Για τη σύλληψη του έργου "Λειτουργία κάτω από την ακρόπολη" δηλώνει: Θα έπρεπε να σας πω, πριν απ’ όλα, πως αυτό το βιβλίο απασχόλησε πολύ την ψυχή μου και τη σκέψη μου. Η ταραγμένη εποχή της γενιάς μου υπήρξε πολύ μακριά. Ζήσαμε δύσκολες ώρες, αποχτήσαμε τραγικές εμπειρίες, αναζητώντας και παλεύοντας σ’ αυτό τον κόσμο. Ονειρευτήκαμε πολύ για ένα άλλο φως με το οποίο θα καταυγαζόταν η ανθρωπότητα.

Ο σκοπός της "Λειτουργίας κάτω από την ακρόπολη" κατά τον Βρεττάκο είναι: Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε την ταυτότητα αυτού του τόπου, όχι από αγωνιστικό εθνικισμό αλλά από πατριωτικό και ανθρώπινο ταυτόχρονα χρέος. Όπως βλέπετε, το πηγαίνω πιο πέρα από το «πατριωτικό». Μιλώ και για το «ανθρωπινό». Το φως δεν χρειάζεται για να επιδειχτούμε αλλά να φωτίσουμε και την ανθρωπότητα στις δύσκολες ώρες της.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο, ρε παιδιά,
    Ανήσυχοι πάντα και υπερδραστήριοι, ε; Δεν προλαβαίνουμε να χωνέψουμε το Ρίτσο και ακολουθεί Βρεττάκος ( Πιάσαμε όλη τη δυτική Πελοπόννησο..); Και μάλιστα από άλλο...θίασο!
    Κρατήστε μας μια θέση, παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είναι περήφανη η Λακωνία για τους ποιητές της! (μόνο που αν ταξιδέψεις,Διονύση,δυτικά μάλλον δεν θα τη συναντήσεις). Φέτος το σχολείο μας είχε προγραμματίσει την παρουσίαση της "Λειτουργίας κάτω από την Ακρόπολη", ήρθε μετά και η πρόσκλησή σας για το Ρίτσο...μπορούσαμε να αρνηθούμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα!! Είχα βάλει το χάρτη ανάποδα, Ειρήνη!
    Πάντως, όπου και να ταξιδεύω, Ρίτσο, Βρεττάκο μνημονεύω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή