Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

"Κατάληψη" της σχολικής βιβλιοθήκης

Η αφίσα μας


Και να που ένα μικρό αλλά θαυματουργό τμήμα καταφέρνει να συγκεντρώνει καθημερινά τους μαθητές στα διαλείμματα στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου!!! Εμείς, οι μαθητές του Β1 τμήματος αναλάβαμε να κάνουμε τα διαλείμματά μας ευχάριστα από τις 30 Μαρτίου και για δυο εβδομάδες. Με δική μας πρωτοβουλία και έπειτα από συνέλευση του τμήματός μας αποφασίσαμε να αφιερώσουμε κάθε μέρα και σ' ένα διαφορετικό είδος μουσικής (έντεχνο, ροκ, τζαζ, λαϊκό, soundtrucks βραβευμένων ταινιών, dance και άλλα). Και για να θυμόμαστε πως είμαστε στη βιβλιοθήκη επιλέξαμε και μια σειρά βιβλίων, τα οποία προτείνουμε στους συμμαθητές μας. Από την πρωτότυπη αυτή "κατάληψη" δεν λείπουν οι κατασκευές orighami, τα επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και τα ...κεράσματα των καθηγητών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.... η έξοδος κοστίζει














Το σκραμπλ βρήκε φανατικούς οπαδούς στα πρωτάκια μας!














Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!!!
Οι συμμαθητές μας έχουν "πέσει με τα μούτρα" στα βιβλία...ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν.

Την "ευθύνη" της ανάρτησης φέρουν τα τρομερά παιδιά του Β1 τμήματος.
Εγώ απλώς υπάκουσα στις "διαταγές" τους. Καταληψίες γαρ.
Για το φωτογραφικό υλικό την ευθύνη φέρει η κ. Ελένη Κυριμκύρογλου.

Μακάρι, παιδιά, να μας ξαφνιάζετε με τέτοιες δραστηριότητες και να ζωντανεύετε τις μέρες μας!

24 σχόλια:

  1. Μπράβο και πάλι μπράβο σε όλους σας!
    Άλλοι βιάζονται να κλείσουν τα σχολεία για Πάσχα κι άλλοι ανοίγουν τα πορτοπαράθυρα τους προκαλώντας χίλιες συγκινήσεις. Κι αυτά εδώ και τα άλλα στην προηγούμενη ανάρτηση, φαντάζετε κι εσείς στα μάτια κάποιων σαν το σχολείο του μέλλοντος.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένοι μας φίλοι της Χρυσόμυγας,
    πολύ σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και το πέρασμά σας από τα μέρη μας. Να, που έστω και με ηλεκτρονικό τρόπο, επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε τις ιδέες μας, τις σκέψεις μας για ένα καλύτερο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και στις προκλήσεις της, δημιουργικό και ευφάνταστο. Δεν πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε και πολλά, ίσως δεν μπορούμε τίποτε, σίγουρα όμως μπορούμε να έχουμε "ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας" για να μην πνιγούμε στο τέλμα και τη μιζέρια της εποχής μας.
    Την αγάπη μου ακριβοί μας φίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aντε καλορίζικο το blog μας με τη νέα του μορφή.Ειρήνη μπράβο σου για την αλλαγή. Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα! Τέλειο! Μπράβο παιδιά.
    Προβλέπω σκληρότατες διαπραγματεύσεις με τους καθηγητές σχετικά με τη...διάρκεια της κατάληψης: Θα σας προτείνουν να κρατήσει παραπάνω, μου φαίνεται...Και τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί...
    ...ελίνα από καλλιθέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, Ειρήνη, μας αναβαθμίζεις συνεχώς. Πολύ πιο αναγνώσιμο κι ενδιαφέρον έτσι το blog μας. Ελπίζω, η κατάληψη της Βιβλιοθήκης να γίνει και κατάληψη του blog από τους μαθητές μας. Μπράβο στα παιδιά του Β1 που με τις ιδέες και τη ζωντάνια τους ομορφαίνουν τις μέρες μας. Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι και του χρόνου και να μην αφήσετε τον μπαμπούλα των εξετάσεων να "καταλάβει" τα υπέροχα μυαλά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφιερωμένο στα παιδιά του Β1 και σ'όλους τους μαθητές μας:

    Είσαι νέος-το ξέρω- και δεν υπάρχει τίποτε.
    Λαοί, έθνη, ελευθερίες, τίποτε.
    Όμως είσαι. Και την ώρα που
    Φεύγεις με το'να πόδι σου έρχεσαι με τ'άλλο
    Ερωτοφωτόσχιστος
    Περνάς θέλεις-δε θέλεις
    Αυλητής φυτών και συναγείρεις τα είδωλα
    Εναντίον μας. Όσο η φωνή σου αντέχει.

    Πώς της παρθένας το τζιτζίκι όταν το πιάνεις
    Πάλλονται κάτω απ'το δέρμα σου οι μυώνες
    Ή τα ζώα που πίνουν κι ύστερα κοιτούν
    Πώς σβήνουν την αθλιότητα: ίδια εσύ
    Παραλαμβάνεις απ'τους Δίες τον κεραυνό
    Και ο κόσμος σού υπακούει. Εμπρός λοιπόν
    Από σένα η άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την
    αστραπή

    Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το
    ίσαμε το πι.

    Οδυσσέας Ελύτης, Μικρός Ναυτίλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διονύση,
    μακάρι τα παιδιά να έχουν πρωτότυπες ιδέες που να κινητοποιούν τους συμμαθητές τους και μας τους ίδιους. Και μεις μαζί τους "καταληψίες" για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελίνα μας,
    Σε ευχαριστούμε για το πέρασμά σου από τη γειτονιά μας. Σου στέλνουμε την αγάπη μας και τα φιλιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι όμορφα πράγματα είναι αυτά??? Και όσο θυμάμαι όταν ήμουν εγώ στο σχολείο..ούτε βιβλιοθήκη δεν είχαμε.. Να είστε πάντα καλά.., να έχετε δύναμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάνια,
    ναι, νομίζω πως είναι καλύτερο τώρα..προσπαθούμε να βρούμε το προφίλ που μας ταιριάζει και ως εικόνα..έχουμε ακόμη δρόμο να κάνουμε. Σημασία έχει που μέσα από το blog ανταλλάσσουμε τις ιδέες μας, γνωρίζουμε άλλους ανθρώπους και επικοινωνούμε μαζί τους, προβάλλουμε το σχολείο μας και τις δραστηριότητές του...βέβαια το ζητούμενο, όπως και εσύ λες, είναι να κινητοποιήσουμε και τους μαθητές μας, να το αγκαλιάσουν και να εκφράζουν σε μόνιμη βάση τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τα "θέλω" τους και μακάρι, να επικοινωνούν με μαθητές άλλων σχολείων. Εμείς πάντα θα είμαστε δίπλα τους σε όποια προσπάθεια γίνεται στην κατεύθυνση βελτίωσης και αφύπνισης του ελληνικού σχολείου.
    Καταπληκτικό το ποίημα του Ελύτη και μακάρι τα παιδιά μας να κάνουν πράξη τα όσα τους προτρέπει. Μακάρι να φέρουν την άνοιξη και να βγάλουν την ελληνική εκπαίδευση από τη χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Roadartist,
    μη φανταστείς, ούτε και εμείς θα είχαμε βιβλιοθήκη, αν περιμέναμε από το υπουργείο παιδείας. Την ιδέα για τη δημιουργία της και τα πρώτα της βιβλία τα χρωστάμε σ'ένα φοβερό Γφιλολογικό του 1983. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με βιβλία που προσφέρθηκαν από εκδοτικούς οίκους μετά από εκθέσεις βιβλίων που κάναμε
    - μέγας "ευεργέτης" ο Καστανιώτης - , κυρίως όμως υφίσταται λόγω της φιλοτιμίας και της εργατικότητας της Μάνιας Χρίστη που αφιερώνει πολύ χρόνο στην οργάνωσή της.
    Ευχαριστούμε και σένα για τα λόγια στήριξης και νομίζω πως παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο για να συνεχίζουμε τις μικρές μας προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πρεπει να ξερετε οτι η καταληψη της βιβλιοθηκης ειναι ενα οργανωμενο σχεδιο των μαθητων σας!!Αρχισαμε απο την βιβλιοθηκη..στην συνεχεια θα κανουμε καταληψη στις ταξεις και στο τελος σε ολο το σχολειο!!!χα,χα,χα,χα,χα!!!ε ας πουμε και τιποτα να γελασουμε!!παντως η προσπαθεια των συμμαθητων μας ειναι πρωτοτυπη και μπραβο τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σας παιδιά! Πολύ πρωτότυπη αυτή η ιδέα σας! Ομολογουμένως με έχετε εντυπωσιάσει!!!!!!
    Πολλά φιλιά σε όλους σας και καλή συνέχεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ώστε έτσι, ε;
    Πιάστε τους!!!
    Μπράβο παιδιά! Κι εγώ μαζί σας!
    Νοητά...
    Καλημέρα σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν, σκέφτηκα το εξής: Μπορείτε να μεταφέρετε αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα που υπάρχει στο σχολείο σε όλους όσους επισκέπτονται το blog!!!!! Ανάλογα με το τι μουσική ακούγεται κάθε μέρα στο σχολείο να ακούγεται και η αντίστοιχη μουσική σαν background του blog και της σελίδας του σχολείου!!! Επίσης, μπορείτε να στείλετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, πρόσκληση σε όλα τα Λύκεια της περιοχής και όχι μόνο, να επισκεφτούν αυτή την υπέροχη σελίδα!!!
    Μπράβο σε όλους σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο και εύγε στους εμπνευστές. Μόνο έτσι μπορούμε να νιώσουμε το σχολείο ως δικό μας χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kOsMaKosS
    Μακάρι να το κάνατε Κοσμά! Γιατί με τέτοιες "καταλήψεις" ανοίγει το σχολείο και το μυαλό μας! Κι εμείς μη νομίζεις πονηρά σκεφτήκαμε..Είπαμε, λες να τους αρέσει, να το μιμηθούν και οι άλλοι μαθητές και να κάνουν κι άλλα ωραία πράγματα, που θα μας βγάλουν από τα καθιερωμένα; Πάντα σε τέτοια λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Maria
    πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου, αλλά μας λείπουν οι τεχνικές γνώσεις...αν μπορείς να μας τις προσφέρεις, καλοδεχούμενες. Πολύ χαιρόμαστε για το πέρασμά σου. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατερίνα δε στα 'πα
    Ευχαριστούμε για το πέρασμά σου από τη blogoγειτονιά μαs.
    Στέλνουμε τις καλημέρες μας και την αγάπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 2ο ΓΕΛάρισας
    Πολύ μεγάλη η χαρά μας που μας επισκέφτηκες. Μακάρι να συνεχίσουμε την επαφή αυτή και να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις. Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία των μαθητών μας είχε θετική ανταπόκριση. Το blog μας είναι ανοιχτό σε προτάσεις που θα κάνουν τις μέρες μας καλύτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με το blog νιώθω ότι είμαστε όλοι μια παρέα!!! Είναι πάρα πολύ ωραίο τελικά!!! Όσο για τις ιδέες μου το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Αν καταφέρω να βρω λίγο χρόνο, θα το κοιτάξω και θα σας πω.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μην μας στεναχωριέστε καλέ!!Τίποτα δεν μας σταματάει,ούτε φέτος ούτε και του χρόνου(θέλω να πιστεύω!)Ιδέες έχουμε(και μάλιστα πολλές και καλές!!)και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε-αυτή τη φορά μαζί με άλλα τμήματα-πιο μικρά και πιό μεγαλα,αρκεί να εχουμε καλή θέληση!!Άντε να δούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή