Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει να αναφέρουμε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Αποτελεί το πιο διαδεδομένο ανομολόγητο έγκλημα, που πλήττει γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Η βία που υφίσταται η γυναίκα είναι πολύπλευρη: μέσα στην οικογένεια, αλλά και στον εργασιακό χώρο, λεκτική ή σωματική, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, η βία σε κάθε μορφή εκφράζει τα παγιωμένα στερεότυπα και την επιβολή εξουσίας, που υφίσταται η γυναίκα στον αγώνα να καθορίζει η ίδια την τύχη της.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο γ.γ του ΟΗΕ δήλωσε:
"Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Σε κάθε χώρα, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πλήττονται και να υποφέρουν από τη βία. Αυτή η μορφή βίας υπονομεύει την ανάπτυξη, προκαλεί την αστάθεια και καθιστά την επίτευξη της ειρήνης ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει να απαιτήσουμε τη λογοδοσία και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να θέσουμε τέρμα στην ατιμωρησία. Πρέπει να ακούσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που επιζούν. Ο στόχος μας είναι σαφής: να δώσουμε τέλος σε αυτά τα ασυγχώρητα εγκλήματα - είτε πρόκειται για τη χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου, την ενδοοικογενειακή βία, τη σωματεμπορία, τα αποκαλούμενα εγκλήματα "τιμής" και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της μορφής βίας με την εξάλειψη των διακρίσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας που τη διαιωνίζει".
Ψωμί, λάδι, αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη!!
Πριν από 4 ημέρες
Δεν ξέρω αν είναι έτσι,μια προσωπική αίσθηση κοινωνώ-εμείς οι γυναίκες δεν μας αγαπάμε και πολύ,συνήθως φέρουμε βαρέως τη φύση μας,είτε πασχίζοντας να επιβεβαιωθούμε με τις νόρμες της ανδροκρατικής ηθικής είτε αναπαράγοντας στρεβλά σεξιστικές "ορθο[;]δοξίες". Βεβαίως αυτά αφορούν το δικό μας τόπο κ' χρόνο,ψιλά γράμματα για τις γυναίκες στον Τρίτο Κόσμο στην Αφρική ή στην Ασία είτε ακόμα στον κοντινό τριτο κόσμο με τις χιλιάδες Κούνεβα, άνεργες στο Πέραμα,εκτιθέμενες στην Αθηνάς ή στη Σόλωνος,παναγίες,μαρίες,μαγδαληνές,ελένες με ζωές επικηρυγμένες. "αιώνες φαρμάκι,γενιές φαρμάκι",Ειρήνη μου,τι να σου κάνουν κι οι επέτειοι.Στις μικρές, επίμονες,καθημερινες μας μάχες για αξιοπρέπεια,στον ανένδοτο της αλληλεγγύης στις πλέον αδύναμες,στο δύσκολο αγώνα να είναι ο άντρας σύντροφος απλώς κι απλός -στην αγάπη που μας χρωστάμε,365 μέρες επέτειοι... ζωή νά 'χουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον 21ο αιώνα, θα σας πληροφορήσω πως η βία κατά των γυναικών στα πολιτισμένα κράτη έχει αντικατασταθεί με την βία κατά των ανδρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒία ψυχολογική, σε σημείο να παύει ο άντρας να αισθάνεται σαν άντρας.
Μάλλον κάτι τέτοια βλέπουν οι άρρενες κάτοικοι σε χώρες όπως το Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Ινδία κ.λ.π. και προσπαθούν να αποτρέψουν το κακό, κρατώντας τες κάτω, έτσι όπως τις έχουν..
Και γιατί αρχίζω να πιστεύω κάθε μέρα όλο και περισσότερο, πως πολύ καλά κάνουν;
(και μην με πεί κανείς μισογύνη, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι πικραμένα).
Το "κατά των γυναικών" προσδιορίζει το (γραμματικώς και φυσικώς) ουσιαστικό: Βία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμπελοφιλοσοφώντας νιώθω την ανάγκη να δηλώσω πως ούτε που ξέρω αν ποτέ το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει να την ξερριζώσει από μέσα του αυτή τη Λερναία Ύδρα. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, μοιρολατρική αποδοχή ενός φαινομένου. Θεσμοί και νόμοι καλά κάνουν και κάνουν ό,τι κάνουν στην κατεύθυνση αυτή. Και τιμή σ' όσους προσθέτουν λιθαράκια.
Δύσκολα, όμως, δύσκολα πράγματα..
( Φίλοι αγαπημένοι και συνάδελφοι, πάντα μεστές και ουσιαστικές οι αναρτήσεις σας!)
Πόσο αναγκαία συνεχίζει να είναι η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις των δυο φύλων ,παρόλο που το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο δείχνει να έχει αλλάξει τη θέση των γυναικών. Τι γίνεται όμως με τις βαθειά ριζωμένες νοοτροπίες και πεποιθήσεις, που περνάνε από γενιά σε γενιά και προκειμένου να αλλάξουν απαιτείται η συλλογική αλλά και ατομική προσπάθεια. Νομίζω ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ζουν τις κοινές ζωές τους ως ΆΝΘΡΩΠΟΙ ισότιμοι.Το παλιό καθιερωμένο πρότυπο του ισχυρού - αδύναμου φύλου ή της παλιάς φεμινιστικής ανατροπής της ανδρικής εξουσίας και της αντικατάστασής της από την εξουσία των γυναικών φαίνεται ότι δεν οδηγούν πουθενά.
ΑπάντησηΔιαγραφή