Ένας ιππέας καλπάζει για να βρει τη θέση του στην πομπή των Παναθηναίων- τη μεγάλη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ένα λέιζερ αναζητά τον κατάλληλο συντηρητή για να καθαρίσει τη ζωφόρο, ενώ οι ανακατεμένοι λίθοι της αναζητούν τη θέση τους. Όλα αυτά στον διαδικτυακό τόπο http://www. parthenonfrieze.gr, που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα, ο Παρθενώνας εμφανίζεται τρισδιάστατος και αποκαλύπτει τα μυστικά του με κατανοητό τρόπο, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μέσα από κείμενα και εικόνες τα παιδιά και οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να δουν με λεπτομέρειες την αρχιτεκτονική και τον γλυπτό του διάκοσμο, χωρίς να λείπουν πληροφορίες για τα Παναθήναια, ερμηνείες για το τι απεικονίζει η ζωφόρος, αλλά και στοιχεία για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του γλυπτού διάκοσμου.
Πάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο του Παρθενώνα ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο ανά πλευρά και να διαβάσει κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την παράσταση κάθε λίθου ή να δει τη ζωφόρο μέσα από τα επιμέρους θέματά της, όπως οι ιππείς, τα άρματα, οι θεοί.
Για όσους έχουν όρεξη για... παιδιές, η ψηφιακή αναπαράσταση προσφέρει παιχνίδια μνήμης μέχρι παζλ. Όσοι έχουν φιλοδοξίες συντηρητή με το ομοίωμα ενός λέιζερ μπορούν να καθαρίσουν τη ζωφόρο, ενώ όσοι έχουν καλλιτεχνικές τάσεις μπορούν να ζωγραφίσουν τις πλάκες της. Και στο animation «και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο» ένας από τους ιππείς «ζωντανεύει» και καλπάζοντας ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή και όταν τη βρίσκει «μαρμαρώνει».
Η εφαρμογή για τη ζωφόρο του Παρθενώνα έγινε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, τις Κ. Χατζηασλάνη και Ε. Καϊμάρα, και από το ΕΚΤ την Ε. Σαχίνη.
(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ, 25/11/2009)
Ωραία παραπομπή , Ειρήνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο είδα, είναι πολύ καλό.
Μακάρι να μπορούσαμε να το χρησιμοποιούαμε στην τάξη!
Αμέσως η κ. Τζέτζου, να προβεί εις την εκμετάλλευσιν του θέματος! Ελαχίστως, όμως, αν σοβαρευτώ (μήπως μπορώ και παραπάνω;..) θα αναφερθώ στις δυνατότητες που μας προσφέρονται για ωραία πράγματα στις τάξεις. Και μετά θα το ρίξω στην ελεημοσύνη για λίγο χρόνο, λίγο χρόνο, τόσο δα, να εκπαιδευτούμε, να οργανώσουμε το υλικό, να, να...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Εγώ δεν το είδα ακόμα, Ειρήνη, ούτε και το ήξερα, οπότε το ευχαριστώ μου έχει ουσιαστική διάσταση).
Καλό σας βράδυ, συν-άδελφοι
Αγαπητοί φίλοι και συν-άδελφοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ το βρήκα ενδιαφέρον, γι' αυτό και το "ανέβασα"· επειδή δεν έχουμε χρόνο να τα βλέπουμε όλα, καλό θα είναι, όποιος βρίσκει κάτι χρήσιμο, να ενημερώνει και τους άλλους.
Προσπαθώ να γράψω ένα σχόλιο στο μπλογκ σας και δεν τα καταφέρνω.Γιατί;;
Ειρήνη μου, πολύ ενδιαφέρον ακούγεται! Φαντάζομαι πόσο για την σχολική κοινότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το λες! Ελλείψει χρόνου, ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον!
Πάω να δω!
Ο «Mηχανισμός των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τις 25 Ιανουαρίου
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον αρχαιότερο μηχανικό αστρονομικό υπολογιστή
Αθήνα
Έκθεση με τίτλο «Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην αστρονομία και την τεχνολογία της εποχής του» σχετικά με το σπουδαιότερο τεχνολογικό αντικείμενο που σώθηκε από τον αρχαίο κόσμο, παρουσιάζει από σήμερα, Δευτέρα, και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2010 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από σχετικές επιστημονικές ομιλίες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία».
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν η ιστορία και οι λειτουργίες του αρχαιότερου μηχανικού αστρονομικού υπολογιστή, καθώς και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του Μηχανισμού και την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.
Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί στα δεδομένα της ιστορικής έρευνας (αρχαία κείμενα και αρχειακό υλικό), στις εικόνες από το εσωτερικό του Μηχανισμού που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία που προϋπήρξαν της κατασκευής του Μηχανισμού.
Κατά την αποψινή εκδήλωση των εγκαινίων θα παρουσιαστεί το έργο «Hephaestus» από τον Ευθύμιο Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον κ. Ιωάννη Μπιτσάκη, ιστορικό των επιστημών, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή κ. Θεοδόσιου Τάσιου με θέμα «Μας ενδιαφέρει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;»
Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΙΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο πλαίσιο της ιστορίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας». Έχουν κληθεί να μιλήσουν ο καθηγητής Ρόναλντ Νάμπερς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, και οι: Θεοδόσιος Τάσιος, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Τόνι Φριθ, μαθηματικός και σκηνοθέτης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Πάολο Μπρένι, πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Οργάνων (SIC) και αντιπρόεδρος της IUHPS-DHST και Ρομπέρ Αλέ, ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών, καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιέγης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας - ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Hephaestus» (Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα της ΕΕ.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, τηλ. 210 7273501 210 7273501, 7273516) καθημερινά από τις 10.00 - 20.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00 - 14.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ