Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ Ν'ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΕΜΑΛ



       
Στίχοι: Μανόλης Ρασούλης



















 Μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος




Ως και τ' αγάλματα
κάνουνε άλματα
Μ' αυτοί που ξέρουν δεν μιλάνε

Όλα τα πράγματα
γίνονται θαύματα
κι οι νεκροκεφαλές γελάνε


Αυτός ο κόσμος
μπορεί ν' αλλάξει Κεμαλ
Μέσα στις καρδιές
στις πλατείες, σε γραφεία οβάλ
θέλει σωστοί χιλιάδες
να 'ναι στους τροχούς
να 'ναι η ψυχή η νύφη
και γαμπρός ο νους


Τα προαιώνια
κρύβουν νετρόνια
που με μία έκρηξη αλλάζουν

Και οι θεούληδες
οι καημενούληδες
γίνονται ντεμοντέ κι αράζουν

5 σχόλια:

  1. Μπράβο, Ελένη
    και για την επιλογή του θέματος
    και για την επιλογή του τραγουδιού
    (πικρή ειρωνεία η συγκυρία με τις συγχωνεύσεις των σχολείων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Θα τον αλλάξουμε μια μέρα τον κόσμο, Μαρία, θα δεις" ( Κ. Γώγου, "Μαρία"). Και να γυρνάνε στο κεφάλι τα λόγια από μια συνέντευξη του Ρίτσου "είμαι αισιόδοξος και ταυτόχρονα θέλω και να είμαι αισιόδοξος"
    Έτσι κι ο Ρασούλης. Φρέσκια κι ανατρεπτική ματιά, πείσμα προσηλωμένο στην επ-ανα-σταση και στον άνθρωπο, ζιζάνιο στην καμπούρα του εφησυχασμού.
    Έχει δίκιο η Λίλα. Εύστοχα επίκαιρη η επιλογή των στίχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα και Διονύση να σας ευχαριστήσω που θυμόσαστε το αδελφό σχολείο της Κοκκινιάς. Δεν σας κρύβω ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. ¨Οπως έγραφε και ο καιρός της Ελελευθεροτυπίας " μας συγχωνεύουν αλλα δεν το χωνεύουμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν μέσω αχώνευτων συγχωνεύσεων και εκρήξεων, κοινωνικών, πυρηνικών και μη, αναρωτιέμαι πράγματι ποιος απ'τους στιχουργούς μας είχε δίκιο: ο Γκάτσος που στο δικό του "Κεμάλ" έμοιαζε σίγουρος πως αυτός ο κόσμος δεν θ'αλλάξει ποτέ, ή ο Ρασούλης που απαντάει πως τα προαιώνια κρύβουν νετρόνια που με μια έκρηξη αλλάζουν;
    Εύχομαι, πάντως νά'χει δίκιο ο δεύτερος και τα νετρόνια σύντομα να αναγκάσουν τις συνειδήσεις ν'αλλάξουν. Όσο είναι ακόμα καιρός..για τα σχολεία μας, τις κοινωνίες μας και τον πλανήτη μας που επιμένουμε να πληγώνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ''Ως και τ' αγάλματα
    κάνουνε άλματα
    Μ' αυτοί που ξέρουν δεν μιλάνε '' , θα πάρω αφορμή από τους πρώτους στίχους του τραγουδιού για να πω πως όλα θα αλλάξουν αν μιλήσουν ''αυτοί που ξέρουν'' ή να το θέσω καλύτερα όταν σταματήσουμε να υποκινούμαστε από συναισθήματα εγωιστικά και αναλογιστούμε για μια στιγμή ότι ο κόσμος που ζούμε είναι ο κόσμος που εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε! Όπως αναφέρει και η κ.Χρίστη πιο πάνω πρέπει να αλλάξουν οι συνειδήσεις μας γιατί έρχεται και ένα ''αύριο'', το οποίο προμηνύεται πολύ πιο δύσκολο έφοσον τα πράγματα τόσο στον καθένα από εμάς όσο και στην κοινωνία γενικότερα παραμένουν ως έχουν. ΑΦΥΠΝΙΣΗ , ΔΥΝΑΜΗ , ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για μια κάπως πιο αξιοπρεπή ζωή!
    ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,μαθήτρια του 10ου λυκείου Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή