Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Η Κική Δημουλά κατεβαίνει τα σκαλιά του "Υπογείου"

«Όλα είναι μια φλόγα, καιγόμαστε επί μια ζωή και με μικρά και με μεγάλα. Νομίζω πως και τα μικρά πράγματα ακόμη, φωτιές καλλιεργούν μέσα μας».ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ-Μια παράσταση βασισμένη σε ποιήματα της Κικής Δημουλά
από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
έως Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
ΥΠΟΓΕΙΟ-Πεσμαζόγλου 5

Ένα ταξίδι ζωής, με τις αποσκευές που μας δίνουν οι στιγμές που θυμάται, βιώνει και εκφράζει μέσα από τους στίχους της η ποιήτρια. Όδηγός μας, μετέωρος, ανασφαλής αλλά και αποφασισμένος είναι μια σχοινοβάτης. Ένα πλάσμα που κινείται σ’αυτή τη διαδρομή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μια ψυχική διαδρομή πάνω σε επικίνδυνες ισορροπίες, όπως δηλαδή κι αυτή η ίδια η ζωή μας. Η προσπάθεια να κρατηθεί όρθια σε τεντωμένα σχοινιά. Η απειλή του κενού. Η οργή και ο φόβος για τη δυσκολία της διαδρομής. Ο περαστικός έρωτας. Η μνήμη που χάνεται ή μένει για να μας τυραννά. Η προσπάθεια να συμβιβαστεί με τη μοναξιά, με το θάνατο, με το γήρας. Η ανόητη προσδοκία, η χαρούμενη αναμονή, η δυσβάσταχτη ανάμνηση. Μια γυναίκα παγιδευμένη στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη φυσική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το αναπόφευκτο τέλος και τότε ίσως ελευθερωθεί.

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Πρέπει να είμαστε όλοι λίγο μελαγχολικοί;»
Κική Δημουλά: «Ναι. Και καλό είναι να είμαστε και λίγο απαισιόδοξοι. Γιατί αν είμαστε πολύ αισιόδοξοι είμαστε και λίγο αδρανείς. Νομίζω ότι η χαρά είναι λίγο κοιμήσικο πράγμα, ένώ η απαισιοδοξία είναι πάθος για τη ζωή, κινητοποιεί κάποια πράγματα μέσα μας. Μας έχει σε μια ενέργεια, σε μια επαγρύπνηση. Είναι η άλλη όψη, η σκοτεινή, της αισιοδοξίας».
(Πηγή: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν)

5 σχόλια:

 1. Τη λατρεύω!
  Την περιμένω από το καλοκαίρι αυτή τη παράσταση..
  Πρέπει να φροντίσω να είμαι εκεί!
  Για να δούμε.. Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
  Μπράβο, Ειρήνη! Την πήρα κι έφυγα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι, κυρία Ειρήνη μας, τις ρίχνετε τις βόμβες σας και μας αφήνετε τα συντρίμμια μας να μαζεύουμε απ'τα συντρίμμια;
  Εφαρμόζοντας την ... απαιτούμενη από την ποιήτρια απαισιοδοξία διερωτώμαι: Ποιος θα προλάβει να πάει Δευτέρα και Τρίτη και μόνο μία Δευτέρα και μία Τρίτη; Τα παιδάκια μας της θεωρητικής, που καλό θα ήταν να συναντηθούν ζωντανά με το λόγο της Δημουλά, πώς θα αφήσουν τα Άγια Φροντιστήριά τους για τα πουρνάρια;
  Ειρήνη, τι να κάνουμε; Αλήθεια, επόμενη φορά, παράσταση, δεν ξέρετε αν θα υπάρξει;
  ( Βρε, κόντεψα να ξεχάσω να ευχαριστήσω για την ανάρτηση. Τίποτα δε σας διαφεύγει! :-) )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλοί μου φίλοι,
  σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη μου αντίδραση στα σχόλιά σας. Το internet με είχε ...εγκαταλείψει.
  Roadartist,
  κι εμείς θα φροντίσουμε να είμαστε εκεί.
  Κατερίνα,
  καλό μήνα και σε σένα. Σ΄ ευχαριστώ για την αναμετάδοση.
  Διονύση,
  κι εγώ αναρρωτιέμαι ποιος θα πρωτοπρολάβει να δει την παράσταση..Ξέρω πως τα εισιτήρια ξεκίνησαν ήδη να διατίθενται. Έχει αναλάβει η Ελένη να τα προμηθευτεί. Δεν έχω ιδέα αν θα επαναληφθεί. Όσο για τα παιδιά μας τι να πει κανείς...
  Άσχετο: Ισχύει το ραντεβού για τις 18 του μήνα στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειρήνη,
  Για το ραντεβού της 18 τα πράγματα μπερδεύτηκαν λίγο. Λίγο που έβγαλαν το Ρίτσο από την ύλη της Κατεύθυνσης, λίγο που την ίδια μέρα και ώρα υπάρχει στο σχολείο μας νέο ραντεβού της περιβαλλοντικής για τον κήπο, λίγο που αμελήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Αγγελική, μήπως ήταν κι αυτή μαζί μας...Είμαστε σε αμηχανία. Το πιθανότερο να προταθεί για την άλλη βδομάδα.

  Στη Δημουλά υπάρχουν ακόμα θέσεις (και) για τα παιδιά. Πείτε το στη θεωρητική σας κατεύθυνση. Εμείς θα πάμε την Τρίτη με όσα (λίγα) παιδιά θα ...τολμήσουν να προτιμήσουν να αφήσουν το φροντιστήριο.
  Καλημέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή