Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

"Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2010 στην Κική Δημουλά"

Να και κάτι αισιὀδοξο στη μαυρίλα των ημερών.
Στις 13 Μάρτιου η Ευρώπη τιμά την Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά για το σύνολο του ποιητικού και πεζογραφικού της έργου, απονέμοντας της το Ευρωπαϊκό Βραβείο λογοτεχνίας για το 2010.
Η επιτροπή,
όπως λέει στο σκεπτικό της, διέκρινε στο έργο της μία από τις μεγάλες φωνές που εκπροσωπούν τη σύγχρονη δημιουργία και θέλει να υπογραμμίσει επίσημα τη σημασία του έργου της στο αύριο της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Μία ακόμη τιμή για την Κική Δημουλά, πανευρωπαϊκής εμβέλειας αυτή τη φορά, που υπογραμμίζει την εξέχουσα θέση που έχει, διαχρονικά, η σύγχρονη ποίηση ως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού. H «Association capitale europeenne des litteratures» χαιρετίζει το ποιητικό της έργο ως ένα "από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή της σύγχρονης Ελλάδας".

Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των Ευρωπαϊκών Γραμμάτων.
Την κυρία Κική Δημουλά θα παρουσιάσει στο Γαλλικό κοινό ο μεταφραστής έργων της κ. Michel Volkovitch. Η ηθοποιός κυρία Dinah Faust θα αποδώσει στην γαλλική γλώσσα κείμενα της κυρίας Κικής Δημουλά που θα διαβάσει η ποιήτρια στα ελληνικά.
Ευχαριστώ το Στράτο (Ραπτόπουλο) για την έγκαιρη ενημέρωση.

3 σχόλια:

 1. Πολύ σημαντική είδηση. Την διάβασα δυστυχώς αφού είχα ήδη ανεβάσει το σημερινό ποστ.. αλλιώς θα την έβαζα κ εγώ σήμερα.. Συγχαρητήρια στην κα Δημουλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αισιόδοξο, Ειρήνη. Απ' τη Γαλλία.
  Να περιμένουμε και τα αισιόδοξα απ' την Ελλάδα ποτέ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ποίηση αποδεικνύεται, τελικά, το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας κι ας μην του δίνουν καμία σημασία μέσα στην παράνοια του οικονομισμού της εποχής μας. Όμως,η Ποίηση επιμένει να κουβαλάει την ουσία της ανθρωπιάς μας και να μας τονώνει στους δύσκολους καιρούς..
  Όσο για τη "σταρ της ποίησής μας", όπως χαρακτήρισε την Κική Δημουλά κάποιος μαθητής στην πρόσφατη συνάντηση στο Ίδρυμα Κ.Λασκαρίδη, η ποιήτρια παραδέχεται πως "σε όλα υπάρχει μια μόδα", αλλά η ίδια έχει συνείδηση του "πόσο θνητά είναι αυτά τα "μπράβο". Χαρακτηρίζει την ποιητική της ικανότητα "δώρο" και άρα "δεν επαίρεται γι'αυτό".
  Εμείς, παρ'όλ'αυτά μπορούμε να χαιρόμαστε για την πανευρωπαϊκή της αναγνώριση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή