Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Η "φωνή της Ελλάδας" έσμιξε με τις φωνές των παιδιών μας!

Τα ραδιοκύματα της ΕΡΤ ταξίδεψαν τις φωνές των παιδιών μας απόψε από τις 9 ως τις 10 σ'όλο τον κόσμο. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ που απευθύνεται στους απόδημους Έλληνες, "Η φωνή της Ελλάδας", αφιέρωσε μια ώρα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με καλεσμένους τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά στο Μουσείο Μπενάκη στις 21 Μαρτίου.Η Μαρία Μαστρονικόλα και η Στέφη Γιαννακοπούλου από το 6ο και ο Βασίλης Ψίλης και η Σοφία Καρακάση από το 10ο μίλησαν για το Ρίτσο και την εμπειρία τους από την εκδήλωση και μετέδωσαν, πιστεύω, την ίδια συγκίνηση που νιώσαμε και στην παράσταση διαβάζοντας τα ποιήματά του. Πάνω απ'όλα, όμως, έδειξαν πως ο Ρίτσος είναι πια δικός τους, τούς δίνει αισιοδοξία και θέληση για ζωή (Στέφη), τους βοηθά να καταλάβουν δικά τους βιώματα (Βασίλης), και μέσω αυτού η ποίηση έγινε πια μέρος της ζωής τους(Μαρία), νιώθουν την αξία της στην πράξη(Σοφία), έμαθαν να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά.
Η Ειρήνη Λιβανού μίλησε με ζέση για την προσπάθεια και την προθυμία τους καθώς και για τη σημασία της εμπιστοσύνης που έδειξαν με την ανάθεση αυτή οι υπεύθυνοι του Μουσείου Μπενάκη, Δημήτρης Αρβανιτάκης και Λιάνα Τσομπάνογλου, τους οποίους ευχαρίστησε μαζί με την Αγγελική Κώττη και έδωσε περιεκτικά το στίγμα του αγώνα των δημόσιων σχολείων για καλλιτεχνική έκφραση. Η φωνή της Στέφης έκλεισε την εκπομπή με την ίδια υπέροχη a capella ερμηνεία του κομματιού από το "Καπνισμένο τσουκάλι".
Ευχαριστούμε όλους σας, καθώς και την ΕΡΤ για την εμβέλεια που έδωσε στις φωνές σας, στη φωνή μας.
Συντονιστείτε κι αύριο βράδυ για τη συνέχεια την ίδια ώρα στην ΕΡΤ: http://tvradio.ert.gr/radio/liveradio/voiceofGreece.asp

10 σχόλια:

  1. Μάνια,
    τι ευχάριστη έκπληξη!!! Έκανες μια πολύ καλή καταγραφή των όσων ειπώθηκαν και χαίρομαι που λες πως τα παιδιά συγκίνησαν με τις απαγγελίες τους. Είναι γεγονός πως μπήκαν γρήγορα στο κλίμα και αφού ξεπέρασαν το αρχικό τους άγχος, απόλαυσαν αυτή την κουβέντα.
    Θα επανέλθουμε σ' αυτήν με οπτικοακουστικό υλικό για τους φίλους που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκπομπή.
    Ήταν για όλους μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ευχαριστούμε το Θεόφιλο Δουμάνη,παρουσιαστή της εκπομπής της "φωνής της Ελλάδας" που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Ρίτσο και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάνια,
    μπράβο σου, γιατί με δημοσιογραφικό τρόπο κάλυψες το γεγονός της ραδιοφωνικής συνέχειας που είχε η εκδήλωση στο μουσείο Μπενάκη.Ομολογώ ότι άξιζε τον κόπο, γιατί σχεδόν ξανανιώσαμε την ίδια συγκίνηση. Απίστευτη εμπειρία για όλους μας, να ακούμε τις φωνές των παιδιών να διαβάζουν Ρίτσο μπροστά, αυτή τη φορά, στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα. Καλά ακούσματα και αύριο απο τα ερτζιανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Ειρήνη και παιδιά! Αυτά τα λένε νωρίτερα, όμως...
    Καλά! Θα κάνω τον ντελάλη απ' το άλλο...
    Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σε όλους σας! Καλή συνέχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ...
    Καθώς εξελίσσεται η εκπομπή, ένα πρώτο σχόλιο με τίτλο "αφήσαμε την ενέργεια μας". Μια από τις κουβέντες που ακούστηκαν και νομίζω συνοψίζουν την ένταση αυτής της προσπάθειας. Έτσι παιδιά μας αφήσατε και συνεχίζετε να αφήνετε παντού την ενέργεια της νιότης σας. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε πολλά μπορούμε να σταθούμε απ' όσα είπατε συην εκπομπή.Εγώ στέκομαι σε μία φράση:Τα ποιήματα του Ρίτσου μας κέρδισαν κατά κράτος...
    Έτσι κερδισμένοι κατά κράτος απ' τον ήλιο της ποίησης και του ποιητή προχωράτε μπροστά, κι εμείς μαζί σας.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως η εμπνευσμένη εκείνη νύχτα της 21ης Μαρτίου 2009 θα συνεχίσει να γεννάει κι άλλες συγκινήσεις σαν κι αυτές που μας χάρισαν τα παιδιά με το πέρασμά τους από τα ερτζιανά κύματα χτες και προχτές. Ο Ρίτσος εξακολουθεί να μιλάει με τη φωνή τους, όπως μας έδειξαν με τα λόγια τους και τα ποιήματα που διάβασαν στις εκπομπές της "Φωνής της Ελλάδας". Αυτή την ομορφιά που "ποτές του δεν την πρόδωσε" την κουβαλούν ακέρια μέσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία(πάει σε όλες τις "κυρίες" μου!)τον Ρίτσο δεν θα τον αφήσουμε ποτέ μας..και το πιστεύω...γιατί μας έχει γίνει βίωμα πια.Τόσες ωρες καθήσαμε και διαβάσαμε μαζί του.Πως να αφήσει κάποιος πίσω του μια τέτοια προσωπικότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκιά μας Σοφία,
    πόσο μας συγκινήσατε όλοι σας! Να 'στε πάντα καλά και να ευχηθούμε να ξαναβρεθούμε σε τέτοια ανταμώματα.
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε όλους σας. Είμαστε περήφανοι για σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή