Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

"Η ευχαρίστηση της ανάγνωσης"



ΑΛΓΕΒΡΑ

"Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους που θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης" (πανελλήνιες 2009)


Το βιβλίο στη σχολική πραγματικότητα συχνά μας απογοητεύει. Το "εικαστικό" βιντεάκι, με θέμα την ανάγνωση, το αφιερώνουμε σε όλους τους μαθητές για να πιστέψουν ότι το βιβλίο και άρα η ανάγνωση αποτελούν ευχαρίστηση.


5 σχόλια:

  1. Η γοητεία της ανάγνωσης!
    Πολύ όμορφη επιλογή, Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το βιντεάκι σου, Ελένη, μακάρι να δινόταν ως "παράθεμα" σε εξετάσεις άλλου τύπου που θα γίνονταν μέσω Η/Υ και θα καλούσαν τους μαθητές ελεύθερα να αναπτύξουν τις σκέψεις που τους γεννά ή μια εικαστική ηλεκτρονική σύνθεση-απάντηση ή μια οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απάντηση-παρέμβαση στα θέματα που θίγει. Δυστυχώς, αν και το φετινό θέμα των εξετάσεων αφήνει περιθώρια για μια πιο ελεύθερη ανάπτυξή του, πολύ φοβάμαι πως η τυποποιημένη σκέψη που καλλιεργεί το μάθημα της έκθεσης, όπως διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο, δεν θα επιτρέψει στα παιδιά να εκφράσουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν. Ανεξάρτητα απ'αυτό, πάντως,εύχομαι κι εγώ μαζί σου ν'ανακαλύψουν έστω φεύγοντας απ'το σχολείο πως το βιβλίο μπορεί να γεννήσει απόλαυση και να χαρίσει εμπειρίες πλούσιες όπως και η ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο, ωραίο, Ελένη.
    Αλλά, για να πω την αμαρτία μου, αφέθηκα και στη γοητεία της συνέντευξης και των..slides, που βρίσκονται αριστερά..( Κουσούρια είναι αυτά...)
    Βλέποντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο σας χάρηκα, υποθέτοντας ότι (και) έτσι κάποια παιδιά θα προσεγγίσουν το βιβλίο.
    Υπάρχει και σ' αυτό το θέμα πολλή δουλειά να γίνει, ε;
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο οδυνηρό είναι βέβαια για ορισμένους να βλέπουν βιβλία να καίγονται ή να σκίζονται, άλλο τόσο είναι να σε κοιτάζουν παραπονεμένα τα βιβλία που αφήνεις να σκονίζονται αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη σου, επείδή δεν αξιώθηκες να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο...

    Θερμά συγχαρητήρια στις αγαπημένες μου καθηγήτριες που έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίες bloggers... και όχι μόνο γι' αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλέξανδρε, αγαπημένε μαθητή και φίλε, και συνάδελφε πια, με μεγάλη χαρά σε συναντούμε στο blog μας κι ελπίζουμε να επικοινωνούμε μέσω αυτού και σ'άλλα θέματα όπου μπορείς να μας χαρίζεις τη φρέσκια, νεανική ματιά σου.
    Όσο για τα βιβλία, δεν φτάνει ολόκληρη η ζωή μας για να διαβάσουμε όσα θέλουμε.. Πάντως το καλοκαίρι είναι μια εποχή που η στοίβα αυτή των αδιάβαστων επιθυμιών μας κάπως χαμηλώνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή