Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Στον 21ο αιώνα...

Περίπου 246 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας.


Υπολογίζονται σε 171 εκατομμύρια τα παιδιά - εκ των οποίων τα 73 εκατομμύρια είναι κάτω των 10 ετών - που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία.


Περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες: εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία, στην πορνεία και την πορνογραφία, σε ένοπλες συρράξεις ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Είναι πολύ πιθανό πως εκατομμύρια παιδιά κοπιάζουν σε σπίτια ιδιωτών ως οικιακοί βοηθοί και υπηρέτες, όμως η κρυφή φύση της εργασίας αυτής καθιστά αδύνατη την εκτίμηση ενός αξιόπιστου αριθμού.
(Πηγή: UNICEF)
Ο 13χρονος Essam Hussein περνά τις μέρες του, δουλεύοντας σε ένα συνεργείο στο κεντρικό Κάιρο και είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. “Μισώ το σχολείο, μου αρέσει εδώ”, λέει ο Essam ο οποίος ονειρεύεται να αποκτήσει το δικό του συνεργείο μαζί με τα αδέλφια του. “Δουλεύω εδώ από πέρυσι”, λέει και δείχνει τα μηχανήματα του συνεργείου.



Σε ένα κοντινό εργαστήριο, δουλεύει ο Mohammed Hassan 15 ετών, ο οποίος είναι απο τους τυχερούς καθώς εργάζεται μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. “Τουλάχιστον αν δεν προχωρήσω στο σχολείο θα έχω μια δουλειά”, λέει ο έφηβος Αιγύπτιος που κερδίζει περίπου 40 λίρες (5 ευρώ) την εβδομάδα.

1 στα 10 παιδιά ιδρώνουν κάτω από μια μηχανή αυτοκινήτου, γυρνούν στο δρόμο πουλώντας λουλούδια για μερικές πένες, ή συλλέγουν βαμβάκι στο Δέλτα του Νείλου αναγκασμένα να εργαστούν.


Σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου παιδιά αναγκάζονται απο τα 10 τους χρόνια να εργάζονται για να βγάλουν το μεροκάματο.
(Πηγή: MiddleEast.gr)
Μερικές από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας απαιτούν σκοπίμως από τα κορίτσια να μην έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο" ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις εμπορίου σαρκός και πορνείας. Η σεξουαλική εκμετάλλευση συνεχίζει να αποτελεί μία από τις "πιο επικίνδυνες" παιδικές εργασίες και απειλεί περίπου 53 εκατομμύρια παιδιά, παρά την Σύμβαση 182 της ΔΟΕ που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και είχε ως στόχο της την εξάλειψη τέτοιων μορφών εργασίας.
Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην παιδεία, ιδιαίτερα για τα κορίτσια.
Κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα.
Αλήθεια, πώς αισθανόμαστε;;;

8 σχόλια:

  1. Μα κανείς "μεγάλος" να μη μιλήσει για την παιδική εργασία; Κανείς;

    Μόνο παιδιά, μίλησαν για τα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ. Δεν περιμένεις και πολλά σχόλια, φαντάζομαι, Ειρήνη..Πόσο ανίσχυρος αισθάνεσαι καμιά φορά απέναντι σε κάποια τεράστια θέματα, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hamomilaki,
    όπως το λες! Καμιά αναφορά στην παιδική εργασία από τους "μεγάλους"!!! Αυτοί ψάχνουν ακὀμη το..μήνυμα.
    Είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο η κατἀσταση που επικρατεί στον τομέα αυτόν και όχι μὀνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διονύση,
    τι να πει κανείς...Είναι τόσο εύγλωττες οι εικὀνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειρήνη, η ανάρτηση για την παιδική εργασία μου θύμισε την αντίδραση της Κ. Βικτωρίας, μετά από την ανάγνωση του άρθρου που ακολουθεί. Έβαλε τα κλάματα μέσα στην τάξη και υποσχέθηκε ότι θα πείσει τη μαμά της να σταματήσει τη συλλογή που έκανε από μικροαντικείμενα Σβαρόφσκι.

    Πόσο πολύ σας αρέσουν τα Σβαρόφσκι ;

    "Σε μια τρώγλη του νότιου Δελχί χωρίς παράθυρα, ο εννιάχρονος Χαλίλ, σταυροπόδι στο πάτωμα, όπως και άλλα δώδεκα παιδιά της ηλικίας του, προσπαθεί με κουρασμένα μάτια να συγκεντρωθεί στο μεγάλο μεταξωτό ύφασμα, ενώ περνάει ασημένιο νήμα γύρω από τα μικροσκοπικά κρύσταλλα. Όλα τα παιδιά που είναι στριμωγμένα στη τρώγλη έχουν ταλαιπωρημένα δάχτυλα ίσως από τις βαφές του μεταξιού, ίσως επειδή επί 16 ώρες τη μέρα δουλεύουν με μικρές ατσάλινες βελόνες.
    Μπροστά στα σάρι που δουλεύει κάθε παιδί, βρίσκονται μικροί σωροί από κρυσταλλάκια Σβαρόφσκι, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στάτους σίμπολ χωρίς το οποίο λίγες νύφες και ελάχιστοι καλεσμένοι των γάμων τολμούν να εμφανιστούν. Γάμος μεσαίας τάξης με ενδύματα που δε στολίζονται από χιλιάδες κρύσταλλα δε θεωρείται πλήρης.
    Η Ινδία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως για τα Σβαρόφσκι, αλλά η αυτή η νέα τάση της μόδας των λαμπερών κρυστάλλων έχει δημιουργήσει έναν ζωντανό εφιάλτη για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που υποχρεώνονται να ράβουν τα κρύσταλλα στα σάρι, τα τζιν ή τα ανδρικά κοστούμια. Τα εκατομμύρια κρύσταλλα που εξάγει η εταιρεία στην Ινδία ράβονται με το χέρι και γι αυτή τη δουλειά απαιτείται μικρό χέρι. Η εταιρεία δε διευθύνει βέβαια η ίδια τα σουέτσοπς αλλά πουλάει το υλικό σε εκείνους που τα διευθύνουν". 02/05/2006 Ελευθεροτυπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελένη,
    πράγματι είναι εφιαλτικά τα όσα βιώνουν τα ανήλικα παιδιά, για να "εξυπηρετήσουν" τη ματαιοδοξία των ξιπασμένων της εποχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή