Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Οδηγούμε, δεν παίζουμε

(εκδήλωση για την οδική συμπεριφορά και ευγένεια στους δρόμους)


Εάν βιαστείτε προλαβαίνετε να επισκεφθείτε την έκθεση: οδηγούμε, δεν παίζουμε που οργανώνουν το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας" Πάνος Μυλωνάς" ( www.ioas.gr) και η Πάνος- βοήθεια στο σπίτι ( www.panos4life.org), στο Μετρό του Συντάγματος από 17-18 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι συμμετέχουν οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών με μια σειρά αφίσες προκειμένου να συμβάλουν στην αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων οδηγών.

Και επειδή τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται μεταξύ των άλλων στην αγένεια και την επιθετικότητα των οδηγών ( αναγνωρίσιμη η "συμβολική" μούντζα ) πολλές από τις αφίσες έχουν ως θέμα τους αυτές τις δυο πλευρές της οδικής συμπεριφοράς.

Τα σκίτσα που ακολουθούν δανειστήκαμε από το Ι.Ο.Α
Σχεδόν πάντα φταίει η "κακιά τύχη "...

Όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές" η οδική συμπεριφορά είναι δομικό στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας". Γι' αυτό κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι ας θεωρούμε τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων ως συνανθρώπους μας και όχι ως αντιπάλους μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κρατήσουμε το σλόγκαν μιας αφίσας.

είμαστε πολλοί / ας μην είμαστε και νευρικοί

4 σχόλια:

  1. Ωραία πράγματα, Ελένη, πρώτης τάξεως επιλογή.

    Παρήγορο ότι κάποιοι άνθρωποι/φορείς έχουν βαλθεί να μας...κάνουν ανθρώπους. Το κακό είναι πως στην έκθεση δεν προβλέπεται να πατήσουν πολλοί αγενείς και νευρικοί οδηγοί..Κι αυτοί που θα πάνε μετά θα υποφέρουν...περισσότερο από τους αγενείς οδηγούς. ( Εντάξει, περίπου αστεία το λέω..)
    Βγάλαμε δηλαδή το ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι μ' αυτή την έκθεση ευαισθητοποιούνται περισσότερο οι ευαίσθητοι κι έτσι... υποφέρουν και περισσότερο. Τι έχω κάνει λάθος;;; :-)))

    Επίσης, τα διαστροφικά μας: Μήπως θα ήταν χρήσιμο να προμηθευτούμε αυτές τις ωραίες αφισούλες για τα σχολεία μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διονύση,
    αυτό που αντιλαμβάνομαι από την εμπειρία μου, είναι ότι η επιθετικότητα στους δρόμους είναι σχεδόν μεταδοτική. Νομίζω, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ο βαθμός.Άρα όλοι χρειάζεται να βελτιωθούμε.
    Όσο για τα διαστροφικά μας, άφησα τα στοιχεία μου στους υπεύθυνους να επικοινωνήσουν μαζί μου προκειμένου να προμηθευτούμε το υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί σχολίου:
    Στη Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή, αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, κατάφερε να πετύχει κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο, να αλλάξει την οδική συμπεριφορά και νοοτροπία των επικίνδυνων οδηγών. Η καμπάνια απευθυνόταν σε οδηγούς, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20 - 35 ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα "άμεσου κινδύνου", με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που εμφανίζουν στην οδήγηση και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο.
    Η διαφημιστική εταιρεία, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της στη σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
    Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε
    ένα πιστοποιητικό δωρεάς οργάνων,το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία. Συγκεκριμένα, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και θα έπρεπε να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμ΄νοι να γίνουν δωρητές οργάνων. Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία να μειωθεί, μέσα σ' ένα χρόνο, κατά 29% και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην - έστω και μ' αυτό τον τρόπο - δωρεά οργάνων.

    Πώς θα σας φαινόταν να σας βάλουν να υπογράψετε το παρακάτω συμβόλαιο;
    "Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους. Εγώ ο/η..........εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στο δρόμο και /ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε κείνους που τα χρειάζονταιπραγματικά.
    Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρήσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκεἰνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος.
    ......200
    (υπογραφή)
    Μακάβριο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκπληκτικό το συμβόλαιο!!!!!!!! Λέτε όποιος το υπογράφει να συνετίζεται; Θα ήταν τέλειο πιστεύω!!!! Μήπως θα πρέπει όλοι αυτοί οι προβληματισμοί και οι ιδέες να προωθούνται κάπως και στα αρμόδια υπουργεία, μήπως και δώσουμε ιδέες για ένα καλύτερο κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή