Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

"Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις εικόνες του κόσμου, ίσως να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τον ίδιο τον κόσμο" Wim Wenders

5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.



Η ταινία HOME, μια εναέρια απεικόνιση για την ομορφιά και τη μαγεία της Γης θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα σε πάνω από 50 χώρες, στις 5 Ιουνίου.

Η ταινία HOME του Yann Arthus – Bertrand μας προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό εξολοκλήρου εναέριο. Ο Yann Arthus – Bertrand επισκέφτηκε 54 χώρες και μας παρουσιάζει τα θαύματα αυτού του πλανήτη αλλά και τις ανησυχίες του, θέτοντας την βάση στην προσπάθεια αναδόμησης της Γης.

Κύριο θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η παρουσίαση των φυσικών τοπίων και οι ομορφιές της Γης καθώς επίσης και οι αντιθέσεις που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτή.
Στόχος του έργου είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να ευαισθητοποιήσει όλους για την ατομική και συλλογική ευθύνη τους προς τον πλανήτη.

(HOME του Yann Arthus – Bertrand )

«Κάθε πλάνο δείχνει τη Γη – το σπίτι μας – έτσι όπως δεν την έχουμε δει ποτέ ως τώρα. Κάθε εικόνα μοιάζει να λέει: «Κοίτα πόσο όμορφη είναι η Γη, κοίτα τι είναι αυτό που καθημερινά καταστρέφουμε, αλλά κυρίως, κοίτα όλα αυτά τα θαύματα που μπορούμε ακόμα να περισώσουμε».


(Al Gore, “An Inconvenient Truth”)

Τα δραματικά στοιχεία της Γης σήμερα

  • Το 20% του πληθυσμού στη Γη καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων. (GEO4, UNEP (United Nations Environment Programme, 2007)

  • Ο κόσμος ξοδεύει 12 φορές περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες παρά σε εκστρατείες βοήθειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. (SIPRI Yearbook, 2008 (Stockholm International Peace Research Institute)OECD, 2008 (Organization for Economic Cooperation and Development)

  • 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την κατανάλωση μολυσμένου νερού1 δις. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. (UNDP, 2006 (United Nations Development Programme)

  • Περίπου 1 δις. άνθρωποι σήμερα πεινούν. (FAO, 2008 (Food and Agriculture Organization of the United Nations)

  • Πάνω απο το 50% των σιτηρών που υπάρχουν στο εμπόριο παγκοσμίως διατίθενται για την τροφή των ζώων και τα βιοκαύσιμα. (Worldwatch Institute, 2007 – FAO, 2008)

  • Το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απαιτούνται πολλά χρόνια για την αποκατάστασή τους. (UNEP (United Nations Environment Programme), ISRIC World Soil Information)

  • Κάθε χρόνο, 13 εκατομμύρια εκτάρια δασικής περιοχής εξαφανίζονται. (FAO, 2005)
  • 1 στα 4 θηλαστικά, 1 στα 8 πτηνά, 1 στα 3 αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση.Τα είδη του ζωικού βασιλείου εξαφανίζονται με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. (IUCN, 2008 (International Union for Conservation of Nature)

  • Τα ¾ του θαλάσσιου εδάφους είναι εξαντλημένα ή επικίνδυνα μειωμένα. (UN)
  • Η μέση θερμοκρασία των τελευταίων 15 ετών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη. (NASA GISS data)

  • Η επιφάνεια του πάγου είναι 40% πιο λεπτή από ότι 40 χρόνια πριν. (NSIDC, National Snow and Ice Data Center, 2004)

  • Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών μέχρι το 2050. (The Stern Review: the Economics of Climate Change, Part II, Chapter 3, page 77)

    Είναι πολύ αργά για να είμαστε απαισιόδοξοι!!!
    Η ανθρωπότητα έχει λιγότερα από 10 χρόνια στη διάθεσή της να αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει και να βρει νέες οδούς άντλησης αγαθών.

"Ο πλανήτης σε χρειάζεται"

«Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλες οι χώρες θα πληγούν, οι φτωχότερες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Μας παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να "κλείσουν τη συμφωνία" για το κλίμα.
Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία "Νέα Πράσινη Συμφωνία" που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. (απόσπασμα από το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ).

(πηγή: Σκάι και Καθημερινή)

4 σχόλια:

  1. Ουσιαστική και χρήσιμη ανάρτηση, Ειρήνη.
    Χτες πρόλαβα να δω τη μισή ταινία. Θεώρησα πως τόσο ως προς τις εικόνες που παρουσιάζει αλλά και ως προς το κείμενο με το οποίο τις "ντύνει" μπορεί να είναι αποτελεσματική, να ευαισθητοποιήσει, να κινητοποιήσει. Μια και τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν πια το χαρακτήρα του επείγοντος, ό,τι συμβάλλει στο πέρασμα από τη διαπίστωση και την καταγγελία στην πράξη καλό είναι.
    Και η επαγγελματική μας διαστροφή είναι σίγουρο πως μας έβαλε στο μυαλό τέτοιες ταινίες να μπορέσουμε να τις προβάλλουμε ( ενεστώτας διαρκείας, ε;) στα παιδιά. Μη μου πεις πως δεν το σκέφτηκες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίδα την ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για μια ταινία ευαισθητοποίησης με καταπληκτικές εικόνες και μουσική. Ένα μεγάλο παγκόσμιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, κάνει μεγάλα " ιστορικά" άλματα που αφήνουν κενά σ'αυτή την αξιοθαύμαστη σχέση ανθρώπου και φύσης( π.χ ενώ αναφέρεται στην αγροτική επανάσταση για να δείξει όλες τις αλλαγές που προέκυψαν στον τρόπο εκμετάλλευσης της γης, "ξεχνάει" τη βιομηχανική επανάσταση ως δεύτερο μεγάλο σταθμό στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.)Επίσης μιλώντας για το πρόβλημα της φτώχειας, επιλέγει να εστιάσει, σχεδόν αποκλειστικά, στις χώρες του Τρίτου κόσμου, χωρίς να αναφερθεί στο Δυτικό κόσμο. Και μια τελευταία παρατήρηση. Η ταινία άφησε στο περιθώριο, σε μεγάλο βαθμό, τον ανθρώπινο παράγοντα- οικονομικές σκοπιμότητες , πολιτικές επιλογές κ.ά- που μπορούν να εξηγήσουν την καταστροφή της φύσης και όλα φαίνεται να αποδίδονται σε μια "αόρατη" δύναμη.
    Πάντως, όπως λέει και ο Διονύσης, η επαγγελματική διαστροφή λειτούργησε μια χαρά. Η ταινία αξίζει να προβάλλεται (ο ενεστώτας διαρκείας είναι κλεμμένος)στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διονύση και Ελένη,
    όταν έκανα την ανάρτηση - χωρίς να έχω δει την ταινία - αυτό που μου κένρισε το ενδιαφέρον ήταν οι καταπληκτικές εικόνες και το στόρι που διάβασα. Εννοείται ότι στο μυαλό υπήρχε και υπάρχει η πρόθεση να προβάλλεται η ταινία στους
    μαθητές μας.
    Κι όσο κι αν έχεις δίκιο, Ελένη, για τις "παραλείψεις" - συμφωνώ μαζί σου, αν και είδα την ταινία στην τηλεόραση, με ό,τι αυτό σημαίνει - νομίζω ότι η ταινία μπορεί να ευαισθητοποιήσει και μακάρι να προβληματίσει για το μέλλον του πλανήτη, προκειμένου να αναληφθούν και οι ανάλογες πρωτοβουλίες και όχι επετειακά να θυμόμαστε τον πλανήτη και τους κινδύνους που διατρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας παιδιά
    Εγώ δεν έχω δει την ταινία αλλά η ανάρτηση σας και τα σχόλια σας με προκαλούν να πάω να τη δώ. Είναι όμως δεδομένο ότι αν είμασταν όλοι ενωμένοι και αποφασίζαμε να προσπαθήσουμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη μας, για το σπίτι μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή