Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

''Δεν είναι μόνο αριθμοί"

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΥΑ) παρουσίασαν την ελληνική έκδοση ενός νέου εκπαιδευτικού εργαλείου για τη μετανάστευση και το άσυλο.Το εκπαιδευτικό υλικό με τον τίτλο "Δεν είναι μόνο αριθμοί"έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει τους νέους γύρω από τα βασικά ζητήματα που φορούν τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ε.Ε και κυκλοφορεί σε 20 περίπου γλώσσες.


Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παρουσίαση του συγκεκριμένου υλικού και να το αποκτήσω. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο το οποίο απευθύνεται σε μαθητές 12-18 ετών, με αντίστοιχες δραστηριότητες για κάθε επίπεδο. Η βασική φιλοσοφία των φορέων που πήραν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία βασίζεται στο γεγονός ότι η μετανάστευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά μέσω των αριθμών και των στατιστικών δεδομένων, αλλά κυρίως μέσα από την ανθρώπινη διάσταση δηλαδή πρέπει να αναδείξουμε ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες.


Οι ομιλητές προσπάθησαν να αναπτύξουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη συμβολή του σχολείου σε ζητήματα ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από την μετανάστευση και την προσφυγιά. Εστίασαν κυρίως στον τρόπο που τα ανθρώπινα δικαιώματα διδάσκονται μέσα από τα διαφορετικά αντικείμενα και αναρωτήθηκαν εάν η διδασκαλία τους οφείλει πλέον να γίνεται με κάποιο «υποχρεωτικό» μάθημα.. Μεγάλη συζήτηση για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα στο πλαίσιο μιας ενημερωτικής συνάντησης. Πάντως αξίζει τον κόπο να αναζητήσει κανείς το εγχειρίδιο και το DVD που το συνοδεύει και να το εντάξει στις τάξεις του. (http://www.unhcr.gr/ :η διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία υπάρχει το έντυπο υλικό)


Το εξώφυλλο και η σελίδα με τα περιεχόμενα.





8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται, αν κρίνω από το εγχειρίδιο του δάσκαλου .
    Το dvd πού θα μπορούσαμε να το βρούμε;
    Ίσως φανεί χρήσιμο για του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το όλο θέμα. Να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό. Τα παιδιά, όταν ενημερώνονται, δείχνουν ευαισθησίες πολλές. Θυμήσου τα σχόλιά τους μετά το αφιέρωμα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι αυτά τα μάτια των παιδιών πίσω απ' το συρματόπλεγμα με τα χέρια γαντζωμένα στο αύριο... Τι εικόνα!
    Συμφωνώ, πολύ ενδιαφέρον φαίνεται. Νομίζω πως θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα,
    το ερώτημα που έθεσαν οι διοργανωτές την ημέρα της παρουσίασης, ήταν πώς θα γίνει η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και η διανομή του υλικού.Απάντηση συγκεκριμένη δεν δόθηκε, αλλά μια εκδοχή είναι να περάσει η πληροφόρηση από στόμα σε στόμα (π.χ μέσω του blog)και το υλικό από χέρι σε χέρι.Μπορώ να το προωθήσω.

    Ειρήνη,
    μην ξεχνάς, έχουμε και εκείνη την εκκρεμότητα με τα σχόλια των παιδιών.

    Γιώργο,
    είναι αλήθεια ότι αυτές οι εικόνες μένουν στην μνήμη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νασυγχαρώ τους καθηγητές μας για τα θέματά τους, αλλά να ευχηθώ, έστω και καθυστερημένα στην Ειρήνη: "Πολύχρονη και Ευτυχισμένη!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερίνα,
    Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aς είναι καλά το διαδίκτυο, που φτάνουν αυτές οι πληροφορίες έγκαιρα και σε μας, αφού η επίσημη διάχυσή τους φαίνεται να σκοντάφτει. Η πρόσβαση στο dvd θα ήταν μια σπουδαία βοήθεια για να οργανώσουμε κάποια δράση για την επόμενη χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. annboukou,
    Η Ελένη που παρακολούθησε την ενημέρωση, έχει το υλικό και άρα μπορεί, φαντάζομαι, να το προωθήσει σε όποιον το θέλει και δεν μπορεί με άλλο τρόπο να το προμηθευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή